nederland

Ook jonge Nederlandse bekeerlingen vechten in Syrië

Door Shari Deira - 22 maart 2013

Ook enkele Nederlandse bekeerlingen zijn naar Syrië afgereisd om te vechten tegen het regime van president Bashar al-Assad. Een van de Nederlandse jongeren is de twintigjarige Jordi van A. uit Delft.

De jongeman heeft een briefje achtergelaten voor zijn familie, bevestigen familieleden tegenover de NOS.

Groep

Ook een Surinaamse man uit Delft die zich heeft bekeerd tot de islam zou naar Syrië zijn afgereisd. Hij vertelde vanuit Turkije aan zijn ouders dat hij naar Syrië zou gaan om te vechten.

De twee maken deel uit van een groep bestaande uit ongeveer twintig jongens uit Delft en omgeving die twee weken geleden naar Syrië zijn gegaan. Van de groep zouden twee jongens al om het leven zijn gekomen in de strijd tegen Assad.

Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) onderzoekt of het mogelijk is het paspoort af te nemen van de Nederlandse jihadisten. Daarbij bekijkt hij ook of dit wenselijk en effectief is. Opstelten reageert daarmee op een oproep van een meerderheid van de Tweede Kamer.

Radicaliseren

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid verhoogde vorige week het dreigingsniveau voor terrorisme naar ‘substantieel’. Reden hiervoor was het sterk toegenomen aantal jonge moslimmannen dat naar Syrië afreist om te vechten.

Opstelten zegt dat hij in eerste plaats wil voorkomen dat de jonge moslims naar Syrië gaan. Als zij toch gaan, moet bij terugkomst worden voorkomen dat de jongeren radicaliseren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.