nederland

Overheidstekort vorig jaar gedaald, schuld gestegen

Door Shari Deira - 29 maart 2013

Het tekort van de overheid is vorig jaar gedaald tot 4,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Intussen steeg de overheidsschuld tot 71,2 procent.

Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederland overschrijdt al vier jaar de Europese normen.

Werkloosheid

De overheidsuitgaven namen vorig jaar iets toe. Zij waren 24 miljard euro hoger dan de inkomsten. Vooral de lasten in het kader van de AWBZ stegen met bijna 3 miljard euro fors. Uitgaven aan de basiszorgverzekering bleven voor het eerst in jaren stabiel.

Vorig jaar werd er 1,4 miljard euro meer uitgegeven aan AOW-uitkeringen. Door de oplopende werkloosheid stegen de uitkeringslasten met 0,8 miljard euro, bijna 20 procent meer dan in 2011.

Kapitaal

De baten liepen vorig jaar 5 miljard euro op dankzij hogere inkomsten uit loon- en inkomstenbelasting en sociale premies. Deze brachten ruim 4 miljard euro meer op dan in 2011. Verder ontving de staat ruim 2 miljard euro aan aardgasbaten.

De overheidsschuld liep eind vorig jaar op tot 428 miljard euro, 33 miljard euro meer dan in 2011. De schuld steeg meer dan het tekort doordat de staat kapitaal verstrekte aan noodlijdende eurolanden via het Europese noodfonds EFSF en door storting van kapitaal in het nieuwe fonds ESM.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.