nederland

Per direct mag niet meer gerookt worden in kleine cafés

Door Claartje Vogel - 26 maart 2013

In kleine cafés zonder personeel mag niet meer worden gerookt. De wettelijke uitzondering voor eenmanszaken is in strijd met afspraken met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Dat oordeelt het gerechtshof in Den Haag dinsdag in hoger beroep.

Uitzondering

Met deze uitspraak is de uitzondering voor kleine eenmanszaken per direct ongedaan gemaakt, vertelt een persvoorlichter van het hof aan elsevier.nl

Sinds juli 2011 is het rookverbod in de horeca versoepeld. De uitzondering gold alleen voor kleine cafés zonder personeel. De antirookorganisatie Clean Air Nederland (CAN) klaagde de Nederlandse staat aan.

Onrechtmatig

De organisatie wilde dat het rookverbod voor alle Nederlandse horecagelegenheden zou gelden, ook de kleine zonder personeel. Het gerechtshof geeft het CAN gelijk en verklaart dat de uitzondering voor kleine cafés onrechtmatig is.

Welke acties de overheid gaat nemen, is nog niet bekend. CAN eist na de uitspraak dat de handhaving van het rookverbod nu eens goed moet worden geregeld.

Maatregelen

De voorzitter van CAN wil dat horecazaken die zich niet aan het verbod houden, twee weken gesloten worden. ‘Van symbolische boetes zijn horecaondernemers niet onder de indruk, wel van een tijdelijke sluiting,’ zegt de antirookorganisatie.

CAN eiste dan ook dat de rechter de staat zou bevelen het rookverbod te handhaven. Dat wees het hof af. ‘Er is geen aanleiding te veronderstellen dat de Staat niet tot handhaving van het rookverbod zal overgaan,’ staat in het vonnis.

Kamermeerderheid

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat alle horecazaken in Nederland rookvrij worden. Daar stemde de Kamer eind januari mee in na een motie van de ChristenUnie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.