nederland

‘Premier Erdogan stapt naar Europees Hof om zaak-Yunus’

Door Shari Deira - 28 maart 2013

De regering van Turkije wil via de rechter afdwingen dat het Turks-Nederlandse pleegkind Yunus wordt herenigd met zijn biologische ouders. Premier Recep Tayyip Erdogan is van plan naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.

Dat meldt de Turkse krant Sabah donderdag. De regering van Turkije denkt dat meer rechtszaken over uit huis geplaatste kinderen zullen volgen.

Ophef

Erdogan zint volgens de krant verder op plannen om meer islamitische, Turkse gezinnen aan te sporen om pleegkinderen te nemen.

In Turkije is ophef ontstaan over Yunus omdat het kind door Bureau Jeugdzorg uit huis werd geplaatst en bij een lesbisch stel werd ondergebracht. Het kind werd uit huis geplaatst omdat er aanwijzingen waren dat hij door zijn biologische ouders werd mishandeld.

Jeugdzorg zegt altijd rekening te houden met de achtergrond van het kind maar dat er onvoldoende aanbod is aan islamitische pleegouders.

Problemen

Vorige week bracht premier Erdogan een bezoek aan Nederland. Hij sprak met premier Mark Rutte (VVD) onder meer over de zaak-Yunus. De twee werden het niet met elkaar eens.

Erdogan wil dat het Turkse ministerie van Familiezaken en het ministerie van Veiligheid en Justitie in Nederland met elkaar overleggen ‘om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen’. Rutte ziet daar niets in. ‘Dit is geen zaak van ministers,’ aldus Rutte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.