nederland

Rapport Project X-rellen: falen politie en burgemeester

Door Arne Hankel - 07 maart 2013

Bij de Project X-rellen in Haren in september vorig jaar zijn fouten gemaakt door de Groningse politie en burgemeester van Haren Rob Bats. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de onderzoekscommissie onder leiding van Job Cohen.

Dat meldt de NOS donderdag. De conclusies worden morgen officieel gepresenteerd.

Onder de maat

De commissie heeft stevige kritiek op de politie. De voorbereiding op het Project X-feest was onder de maat. Zo stond er in het draaiboek van de politie niks over waar de massaal toegestroomde jongeren naartoe moesten worden gestuurd.

Daarnaast werden er aanvankelijk slechts acht ME-ers en vier agenten te paard achter de hand gehouden, mochten er problemen ontstaan.

Onbereikbaar

De commissie concludeert dat er nadat de rellen uitbraken ook veel misging. Agenten konden leidinggevenden niet bereiken en de extra ME’ers arriveerden veel te laat.

Burgemeester Bats van Haren heeft volgens de commissie te lang gewacht met het opschalen van de crisisorganisatie. Daardoor werden ME’ers van andere korpsen pas opgeroepen toen de rellen al in volle gang waren.

Facebook

In Haren liep het in september volledig uit de hand na een aankondiging van een verjaardagsfeestje op Facebook. Er kwamen duizenden jongeren op het Project X-feest in Haren af.

Toen het feest niet doorging ontstonden er rellen in het Groningse dorp. Agenten en ambulancemedewerkers werden bekogeld en relschoppers richtten grote schade aan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.