nederland

Reclassering: enkelband is niet altijd een goed idee

26 maart 2013

Het is niet altijd een goed idee om gevangenen hun straf te laten uitzitten met een enkelband. Dat zegt directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland. Hij waarschuwt voor ongeleide projectielen op straat.

Van Gennip reageert op de plannen van het kabinet.

Sluiten gevangenissen

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) maakte vrijdag bekend 340 miljoen euro te gaan besparen door dertig gevangenissen en tbs-klinieken te sluiten. Sommige gevangenen zullen daardoor hun straf uitzitten met een enkelband thuis.

‘Iemand die jarenlang achter een deur heeft gezeten en van de ene op de andere dag koud op straat wordt gezet, is een ongeleid projectiel,’ reageert Van Gennip. ‘Alleen een enkelband omdoen, lost dat niet op.’

Niet veiliger

‘Simpelweg een straf met een enkelband uitzitten. Daarmee gaan we de samenleving niet veiliger maken,’ aldus Van Gennip.

De enkelband vervangt onder andere de zogenoemde detentiefasering. ‘Die zorgt ervoor dat mensen stapsgewijs kunnen terugkeren in de samenleving.

Gedragstrainingen kunnen daar een belangrijk onderdeel van zijn,’ aldus de reclassering.

Gedrag

De organisatie vindt dat (ex)-gedetineerden ook in de toekomst op het rechte pad geduwd moeten worden.

‘Er zou naast elektronische detentie ruimte moeten zijn om met gedrag aan de slag te gaan. We zijn niet tegen de enkelband, maar vinden wel dat er meer nodig is om de samenleving veiliger te maken.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.