nederland

Reclassering vertrouwde stekende tbs’er al niet

Door Arne Hankel - 22 maart 2013

Het risico dat de 51-jarige tbs’er die vorig maand iemand neerstak tijdens zijn onbegeleide verlof, opnieuw de fout zou ingaan, was bovengemiddeld. Dat schreef de reclassering in een rapport over de verslaafde tbs’er voorafgaand aan het verlof.

Vooral vanwege zijn hardnekkige drugsverslaving was het risico op (agressie)delicten ‘hooggemiddeld’, aldus de reclassering in het rapport over de 51-jarige verdachte.

Toestemming

De tbs’er werd vorige maand gearresteerd vanwege een steekpartij in Eindhoven. Door het steekincident raakte een 31-jarige Eindhovenaar gewond. De tbs’er was met toestemming op onbegeleid verlof.

Uit oude beslissingen over zijn tbs blijkt dat het Openbaar Ministerie zich in 2011 niet heeft verzet tegen de voorwaardelijke beëindiging van de dwangverpleging van de man.

Hij woonde tot voor kort begeleid in een huis van de forensisch psychiatrische kliniek in Vught en ging geregeld op onbegeleid verlof.

Gruwelijke moord

De 51-jarige man was veroordeeld tot zes jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord op zijn vriendin in 2001. Hij vermoordde haar omdat hij dacht dat zij een affaire had met een andere man. In haar huis in Tilburg sloeg en schopte hij haar en stak hij haar zeven keer met een mes.

Uiteindelijk maakte hij een eind aan haar leven door een grindtegel op haar hoofd te laten vallen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.