nederland

Rector magnificus van de Vrije Universiteit stapt op

Door Claartje Vogel - 29 maart 2013

Lex Bouter van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam legt per direct zijn functie als lid van het college van bestuur neer. Dit doet hij, omdat de decanen van de VU het vertrouwen in het bestuur hebben opgezegd.

Dat laat Ottho Heldring, voorzitter van de ondernemingsraad, vrijdag weten.

De meerderheid van het college van decanen heeft geen vertrouwen meer in het hoogste bestuursorgaan van de VU.

De decanen stuurden dinsdag een brandbrief aan de raad van toezicht, waarin ze schreven dat ze op deze manier niet verder willen met het bestuur.

Onwerkbaar

Volgens de ondernemingsraad is de huidige situatie onwerkbaar geworden. ‘Het bestuur moet zelf conclusies trekken uit de opstelling van decanen,’ zegt een woordvoerder.

Bouter, sinds 2006 rector magnificus op de VU, besloot vrijdag op te stappen. Hij gaat weer aan de slag als medisch bioloog. Voorzitter van het college van bestuur René Smit zal zijn termijn op de VU wel afmaken.

Instellingstoets

De onrust op de VU is ontstaan door een rapport dat Smit onlangs liet opstellen. Uit dit rapport blijkt dat de universiteit zou zakken voor de instellingstoets van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie.

Als een universiteit die niet haalt, betekent dit dat de instelling niet in staat is om de kwaliteit van de eigen opleidingen te waarborgen.

Uit de proef bleek dat de VU onvoldoende scoort op drie van de vijf criteria. De Amsterdamse universiteit vroeg daarom in februari uitstel aan voor de echte toets.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.