nederland

Rijbewijsfraude vooral in trek bij Chinezen

Door Shari Deira - 12 maart 2013

Jaarlijks proberen tientallen buitenlanders in Nederland hun vervalste buitenlandse rijbewijs in te wisselen voor een geldig Nederlands rijbewijs. Vooral Chinezen maken zich schuldig aan rijbewijsfraude.

Dat blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Marechaussee (KMar) en de Rijksdienst Wegverkeer (RDW), meldt De Telegraaf dinsdag.

Chinezen

De RDW doet sinds een jaar standaard aangifte bij de marechaussee als bij een omwisselaanvraag een vals rijbewijs wordt ontdekt. Voorheen deed de organisatie aangifte bij de verschillende politieregio’s, die vervolgens weinig met de melding deden.

Uit het onderzoek blijkt dat opvallend veel Chinezen over een vervalst rijbewijs beschikken. De vervalste Chineze papieren zijn op internet voor een paar honderd dollar te koop en zijn nauwelijks van echt te onderscheiden. Bij verdachte inruilaanvragen stapt de RDW naar de marechaussee, die de zaak dan verder onderzoekt.

Bendes

De meldingen lopen soms uit op grotere zaken. ‘We merken dat kleine incidenten, zoals het onderscheppen van een vals rijbewijs, vaak uitgroeien tot grotere onderzoeken, met aanwijzingen naar vervalsers en criminele bendes,’ zegt een rechercheur tegen de krant.

De wisseltruc is volgens de organisaties niet alleen een gevaar voor de verkeersveiligheid. Fraudeurs kunnen met het valse rijbewijs ook huur- of arbeidscontracten afsluiten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.