nederland

Robert Mikelsons: geen trauma door seksueel misbruik

Door Servaas van der Laan - 07 maart 2013

De Letse pedofiel Robert Mikelsons heeft geen trauma overgehouden aan de seksuele contacten die hij als kind met zijn halfzus onderhield. Ook de dood van zijn moeder liet hem koud.

Dat blijkt donderdag uit het hoger beroep in de Amsterdamse zedenzaak.

Mikelsons zei door zijn halfzus te zijn misbruikt toen hij tussen de negen en elf jaar oud was. Maar een traumatische ervaring vond de pedofiel het niet.

Toch probeerde de kindermisbruiker zijn eigen misbruik aan te voeren als verzachtende omstandigheid. Over het trauma dat hij bij zijn slachtoffers heeft bijgebracht, repte hij met geen woord.

Moeder

Donderdag worden bij de zitting in Amsterdam de persoonlijke omstandigheden van Mikelsons naar voren gehaald. Zo werd duidelijk dat de dood van zijn moeder, die alcoholiste was, hem niet veel deed.

‘Ik had al geaccepteerd dat het slecht met haar zou aflopen,’ zei de pedofiel.

Excuses

Mikelsons maakte ook gebruik van de gelegenheid om zijn excuses te maken in de richting van de raadsheren van het hof. Dinsdag raakte de pedofiel geïrriteerd omdat het hof constant doorvroeg naar het chat-gedrag van Mikelsons.

Donderdag zei Mikelsons zijn ‘emotionele uitbarstingen’ en ‘onrespectvolle behandeling van het hof’ te betreuren.

Veroordeling

Mikelsons werd vorig jaar veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar en tbs voor het ernstig misbruik van 67 jonge kinderen, onder wie pasgeboren baby’s. Zowel Mikelsons als het Openbaar Ministerie ging tegen de uitspraak in beroep.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.