nederland

Robert Mikelsons wil plotseling hoger beroep intrekken

Door Shari Deira - 12 maart 2013

Pedoseksueel Robert Mikelsons heeft dinsdag volkomen onverwacht gevraagd of hij zijn hoger beroep kan intrekken. Mikelsons deed zijn verzoek tijdens het verhoor van een getuige-deskundige.

Het gerechtshof zegt dat Mikelsons (29) eerst moet overleggen met zijn advocaten. Volgens hem is dat niet nodig.

Getuigen

Mikelsons laat zich dinsdag niet bijstaan door zijn vaste advocatenkoppel Wim Anker en Tjalling van der Groot. Hun kantoorgenoot Evert van der Meer zit naast hem in de zaal.

Persraadsheer Bianca de Poorter zegt dat het aan het gerechtshof is om te beslissen of de zaak in hoger beroep moet worden doorgezet. ‘Er zijn meer belangen dan die van M. Ook het Openbaar Ministerie is in beroep.’

Getuigen

De Poorter betwijfelt of de wens van Mikelsons zal leiden tot de plotselinge beëindiging van het proces. ‘De behandeling van de zaak is al vergevorderd.’

Bij het hof spreken dinsdag drie getuigen over de gevolgen van seksueel misbruik. Vooral de gevolgen voor de ouders staan hierbij centraal. Kinderarts Eleonora Landsmeer zegt dat misbruik van een kind vrijwel altijd leidt tot posttraumatische stresstoornis bij de ouders.

Mikelsons werd vorig jaar veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar en tbs voor het ernstig misbruik van 67 jonge kinderen, onder wie pasgeboren baby’s.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.