nederland

Schilderijendieven Kunsthal niet in Nederland vervolgd

Door Arne Hankel - 13 maart 2013

Het strafproces tegen drie verdachten van de roof van de kostbare schilderijen uit de Kunsthal in Rotterdam, zal plaatshebben in Roemenië, niet in Nederland.

‘We hebben niet om overdracht van de verdachten gevraagd. De vervolging en berechting vinden in Roemenië plaats,’ laat het Openbaar Ministerie (OM) woensdag weten aan De Telegraaf.

Conflict

Het OM wil niet zeggen waarom ervoor is gekozen om de drie mannen niet in Nederland te vervolgen. Ook over een conflict met de Roemeense autoriteiten laat Justitie niets los.

In oktober werden zeven zeer waardevolle schilderijen gestolen uit museum de Kunsthal. Het gaat om schilderijen van Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud.

Uitlevering

In januari werden drie mannen aangehouden in Roemenië. Plaatselijke media meldden toen dat grote onenigheid ontstond tussen Nederlandse onderzoekers en Justitie in Boekarest over uitlevering aan Nederland.

De Roemenen zou dat hebben geweigerd, omdat ze de mannen slechts zien als medeplichtigen en een belangrijke opdrachtgever op de achtergrond vermoedt.

De enige die hier wellicht wel berecht wordt, is de vorige week gearresteerde vriendin van een van de verdachten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.