nederland

Snijdende kou vandaag: gevoelstemperatuur -15 graden

Door Arne Hankel - 23 maart 2013

De gevoelstemperatuur is zaterdagochtend in het noordelijk deel van Nederland gezakt naar -15 graden Celsius. De oorzaak van de snijdende kou is een combinatie van harde wind en een temperatuur rond het vriespunt.

Volgens het KNMI komt het slechts drie keer per jaar voor dat de gevoelstemperatuur onder de min 15 graden zakt. Dat het eind maart gebeurt, is helemaal bijzonder, zegt een woordvoerder van het instituut.

Overgangsgebied

De harde wind is het gevolg van een overgang tussen een hoge- en een lagedrukgebied. De lucht is afkomstig uit zeer koude gebieden en is daarom ijskoud. Vanwege de hoge snelheid van de wind warmt de lucht nauwelijks op.

De omstandigheden komen overeen met die van 29 maart 1952. Toen stond er een harde, stormachtige wind vanuit het oosten en kwam de temperatuur uit op slechts een tiende graad boven nul.

Opnieuw koud

De kou is nog niet achter de rug. Ook zaterdagavond en zaterdagnacht zijn er lage gevoelstemperaturen te verwachten.

In het noorden van het land gaat die opnieuw richting de -15 graden Celsius.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.