nederland

Turkse premier Erdogan deze maand naar Nederland

Door Shari Deira - 09 maart 2013

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan brengt deze maand zijn eerste bezoek aan Nederland. Het bezoek is onderdeel van een reis naar meer Europese landen, waaronder Denemarken.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Turkse premier zaterdag tegenover de NOS. Erdogan komt op 21 maart aan in Nederland.

Programma

Wat Erdogan precies gaat doen, is niet bekend. Volgens Turkse media brengt hij een bezoek aan de Islamitische Universiteit in Rotterdam.

Mogelijk staat een bezoek aan de negenjarige Yunus ook op het programma. Hij werd onlangs in een pleeggezin geplaatst van twee lesbische ouders, wat leidde tot veel ophef. De biologische moeder van Yunus woont in Nederland en heeft Erdogan om hulp gevraagd.

Viering

Premier Erdogan was begin deze maand in opspraak omdat hij zei dat het zionisme, het nationalistische streven naar een joodse staat, gelijk staat aan misdaden tegen de menselijkheid. Onder meer de Verenigde Staten veroordeelden de opmerking.

Vorig jaar april bezocht de Turkse president Abdullah Gül Nederland vanwege de viering van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Gül waarschuwde toen voor de opmars van islamofobie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.