nederland

Verplegers verzetten zich tegen nullijn in de zorg

Door Servaas van der Laan - 01 maart 2013

De vakbond voor verplegers en verzorgers NU ’91 verzet zich fel tegen het plan van het kabinet-Rutte II om 1 miljard euro te bezuinigen door het salaris van verplegers op een nullijn te zetten. Volgens de vakbond gaat het kabinet helemaal niet over CAO’s.

Dat meldt de NOS.

‘Wij werken niet mee. De salarissen in de zorg zijn al zo laag,’ zegt een woordvoerder van de zorg.

Bezuinigen

Om het begrotingstekort terug te dringen, gaat het kabinet volgend jaar zo’n 4,5 miljard extra bezuinigen. Onderdeel van dit plan is het snijden in de personeelskosten in de zorg. Een voorlopige nullijn voor verplegers en verzorgers zou het kabinet zeker een miljard moeten opleveren.

‘Een dom besluit,’ vindt de vakbond. ‘Als je nieuwe mensen wilt aantrekken in de zorg gaat dat met een lager salaris zeker niet lukken.’

Akkoord

Donderdagavond schaarden de Kamerfracties van de VVD en de PvdA zich achter de bezuinigingsplannen van het kabinet. Daarmee is de regering er nog niet.

Om tot een akkoord te komen, heeft het kabinet de steun nodig van de oppositie in de Eerste Kamer. Maar die partijen lijken niet van plan aan de huidige vorm van bezuinigen mee te werken. De PvdA zei donderdag te hopen dat de partijen nog zullen inbinden omdat niemand een kabinetscrisis rond de komende abdicatie van koningin Beatrix op het geweten wil hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.