nederland

Wethouder die aftrad om tongzoen pleegt zelfmoord

Door Arne Hankel - 11 maart 2013

De onlangs afgetreden wethouder Jo Dejong van de gemeente Meerssen heeft zelfmoord gepleegd. De 58-jarige Dejong trad eind februari terug als wethouder omdat hij een vrouwelijke gemeenteambtenaar tijdens carnaval tegen haar zin had gezoend.

De politie heeft de zelfmoord van Dejong bevestigd tegenover Limburgse media.

Lichaam aangetroffen

Het lichaam van Dejong, die wethouder van Ruimtelijke Ordening was voor de lokale partij Jo Dejong, werd maandagochtend in zijn huis in Ulestraten gevonden.

Het personeel van de gemeente Meerssen is inmiddels ingelicht. Burgemeester Hans Schmidt keert terug van een korte vakantie in Oostenrijk.

Incident

Of het ‘onbetamelijk gedrag in de fysieke sfeer’ tijdens het traditionele ambtenarencarnaval in café De Keizer in Meerssen, reden was voor de zelfmoord van Dejong, is onduidelijk.

Het incident staat lokaal bekend als ‘de tongzoenaffaire’. Dejong had voordat hij aftrad nog wel zijn excuses aan de vrouw aangeboden.

‘Het is logisch dat je met carnaval bij een glaasje bier wat losser met elkaar omgaat, maar er zijn grenzen,’ zei burgemeester Schmidt destijds. ‘Dejongs gedrag jegens de vrouw was niet te tolereren.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.