nederland

Zorgen om vechtende Nederlandse jongeren in Syrië

Door Annemarie van Ulden - 06 maart 2013

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) maakt zich zorgen om Nederlandse jongeren die willen vechten in Syrië. Imam Yassin Elforkani snapt hun frustratie, maar maakt zich zorgen om onze veiligheid en de toekomst van de jongeren.

Dat de moslimjongeren willen strijden tegen het onrecht dat Syrische burgers wordt aangedaan begrijpt hij wel, maar Elforkani vreest voor hun terugkeer naar Nederland.

Gevaar

‘In Syrië hebben ze een hele tijd met een geweer rondgelopen. Ze hebben daar rare, dodelijke ervaringen meegemaakt en zullen dus veel trauma’s hebben. Het is de vraag hoe ze zich dan gaan gedragen in een harmonieuze samenleving zonder zulk geweld. Dat kan een gevaar voor onze veiligheid zijn,’ zegt Elforkani.

Elforkani roept daarom andere imams en organisaties die aangesloten zijn bij het CMO op hier aandacht aan te besteden. Het CMO is verantwoordelijk voor geestelijk verzorgers van verschillende godsdiensten en levensovertuigingen en vertegenwoordigt een groot aantal islamitische organisaties en moskeeën in Nederland.

AIVD

Vorige maand maakte de inlichtingendienst AIVD al bekend dat er momenteel tientallen Nederlandse jongeren vechten in Syrië, waar nog steeds hevig gevochten wordt tegen het bewind van president Bashar Al-Assad.

De AIVD luidde toen de noodklok omdat het aantal Nederlandse strijders binnen een paar maanden het totale aantal van 2011 overtrof.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.