nederland

1 april: alle goede en minder goede grappen op een rij

Door Servaas van der Laan - 01 april 2013

Een snelweg afgesloten voor een aflevering van Top Gear en een nieuwe autoruit op sterkte die brillen overbodig maakt. Ook dit jaar trapten we er weer in. Een overzicht van de meest geslaagde en minder goede 1-april-grappen.

1. Verkeersboete op je smartphone

De gehate acceptgiro’s van het Centraal Justitieel Incassobureau uit Leeuwarden zijn voortaan verleden tijd. De politie stuurt per 1 april gewoon een smsje aan de bestuurder die de snelheidslimiet overtreedt. Snelheidsovertredingen, maar ook het rijden door rood en het parkeren waar dat niet mag, kunnen door een nieuwe applicatie van de politie eenvoudig worden geconstateerd. Althans, dat wilde een softwareontwikkelaar u doen geloven. De smartphone voortaan maar thuislaten tijdens het autorijden? Niet gevreesd, het ‘mobiel bekeuren’ is niet meer dan een 1 april-grap.

2. Autoruit op sterkte

Als een bril u beter kan laten zien, moet een autoruit dat natuurlijk ook kunnen. Brillenboer Specsavers biedt u per 1 april echte autoruiten op sterkte aan. Het speciale glas werd ontwikkeld samen met de University of London. Geïnteresseerden kunnen op een speciale site hun naam en emailadres achterlaten. Je hebt echter geen bril nodig om te zien dat het hier om een grap moet gaan.

3. De Correspondent is een grap

Het journalistieke project van Rob Wijnberg tegen ‘de waan van de dag’ is niet meer dan een 1-aprilgrap. Dat wil tenminste de website decorresondent.org u doen geloven. Wijnberg zou hebben willen laten zien hoe makkelijk een hype geboren kan worden en loog daarom iedereen voor over De Correspondent. Maar laat nou dit bericht ook weer een grap zijn. ‘Even ter verheldering: 1april grap over is dus een 1april grap van . Wij zijn 2 apr gewoon up and running,’ meldt Wijnberg maandag via Twitter.

4. Historisch bier opgegraven

Gravers van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam geloofden deze week hun ogen niet toen ze op een historische bierkelder van Heineken stuitten, meldde stadszender AT5. Hier zou ook het recept van een vergeten biersoort zijn aangetroffen. Liefhebbers kunnen op 1 april een biertje komen proeven aan de Stadhouderskade.

5. Opnames Top Gear op de A2

Traditiegetrouw pakken niet alle grappen even goed uit. Dit jaar was het een politiemedewerker die voor ophef zorgde door bekend te maken dat de Britse autoserie Top Gear maandag de A2 laat afzetten om hier het snelheidsrecord op de weg te kunnen verbreken. Het bericht stond enkele uren op politie.nl en zorgde voor veel kritiek op de politie. Het bericht werd hierna weer verwijderd. ‘Dit is overduidelijk niet de bedoeling,’ gromde een woordvoerder.

6. Geur uit je pc

Wie op Google zoekt op lavendelblaadjes krijgt per 1 april ook de geur van lavendel uit zijn pc-speakers gestuurd. Internetgebruikers worden door Google niet heel hoog meer ingeschat. In het verleden had het internetbedrijf betere grappen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.