nederland

Advocaat dreiger Leiden: het was een onbezonnen actie

Door Shari Deira - 29 april 2013

De achttienjarige jongen die wordt verdacht van het dreigen met een schietpartij op Leidse scholen heeft het eerste bericht naar eigen zeggen niet zelf op een internetforum geplaatst. De advocaat van de jongeman spreekt van een onbezonnen actie.

Dat beweert zijn advocaat Rens Charité maandag in een interview met persbureau ANP. De jongeman is maandag vrijgelaten.

Forum

Volgens de advocaat verbleef de Nederlander in een hostel in Costa Rica en sprak hij met een Amerikaan over zijn privéleven. De Amerikaan plaatste het eerste bericht op een forum. ‘Mijn cliënt wist daar niets van,’ zegt Charité.

‘Hij heeft vervolgens wel in het Nederlands in een bericht op het forum gereageerd. Hij had zich van de dreiging moeten distantiëren en dat heeft hij niet gedaan. Hij heeft op de eerste dreiging voortgeborduurd.’

Spijt

Charité zegt dat zijn cliënt ‘uiteraard’ spijt heeft van zijn actie. ‘Pas toen het op tv was in Costa Rica, zag hij wat de gevolgen waren van zijn actie. Hij heeft toen echt gedacht: “Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen?”‘

De jongen was even met school gestopt en was in Costa Rica omdat hij niet een heel jaar wilde thuiszitten. De verdachte heeft zichzelf gemeld bij de Nederlandse ambassade.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.