nederland

AIVD: In Nederland geen jongeren geronseld voor Syrië

Door Claartje Vogel - 16 april 2013

In Nederland zijn geen organisaties die jongeren ronselen voor de strijd tegen president Bashar al-Assad. Er zijn ook geen aanwijzingen dat jonge Nederlanders betaald worden om af te reizen naar Syrië.

Dat zegt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) dinsdag.

Geen aanwijzingen

De AIVD heeft geen aanwijzingen dat moslimorganisaties jongeren rekruteren in Nederland. De veiligheidsdienst meldde eerder dat tientallen Nederlanders naar Syrië trekken om te vechten, maar daarvoor krijgen zij volgens de AIVD niet betaald.

Jongeren die besluiten om mee te vechten in de burgeroorlog, worden daartoe beïnvloed door hun vriendenkring en internetpropaganda.

Motivatie

‘Op sociale media wordt het vechten in Syrië enorm geromantiseerd,’ zegt Rob Bertholee, het hoofd van de inlichtingendienst.

Volgens Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), beïnvloeden jongeren vooral elkaar: ‘Moskeeën spelen nauwelijks een rol bij de radicalisering.’

Verhoogde dreiging

Schoof verhoogde vorige maand de terreurdreiging voor Nederland. Zo’n honderd Nederlandse jongeren vechten voor de jihad in Syrië. De NCTV is bang dat jihadstrijders terugkeren met radicale ideeën en plannen voor aanslagen.

In België hield het federaal parket dinsdag een grote arrestatieactie tegen groepen die jongeren ronselen om mee te vechten tegen president al-Assad. In Antwerpen en Brussel viel de politie vijftig huizen binnen en arresteerde zes verdachten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.