nederland

Familie met onthoofde aap in koelkast mogelijk vervolgd

Door Laurens Bluekens - 17 april 2013

De Congolese familie in de Dordrechtse wijk Crabbehof die een onthoofde aap bewaarde in de groentelade van hun koelkast, wordt mogelijk vervolgd. Het Functioneel Parket bekijkt of dat mogelijk is.

Zondag deden agenten de bizarre vondst in de woning, waar de politie al eerder was geweest voor een andere melding. In maart ontdekte de marechaussee op de A2 bij Eijsden ook al apenvlees in de auto van een Congolees uit België.

Delicatesse

Het dier was bestemd voor consumptie. De eigenaar, die apenvlees het liefst met pindasaus en groenten zoals spinazie eet, reageerde boos op de inbeslagname. Voor Congolezen, Kameroeners, Gabonezen en personen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek gelden gerechten met aap als delicatesse. Een huisgenoot van de eigenaar zou het dier voor honderd euro hebben gekocht op een markt in Parijs.

Een specialist van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzoekt om wat voor apensoort het gaat en of deze beschermd is, maar dat proces is moeilijk omdat de kop ontbreekt. Het is nog niet duidelijk of de Flora- en Faunawet is overtreden. Op het houden van dode, beschermde of uitheemse diersoorten staat een boete van 700 tot 1050 euro.

Dierenpark

Ook lijkt de politie niet overtuigd van het verhaal van de eigenaar over de afkomst van de aap.

De Stentor meldt dat de aap volgens de politie in elk geval niet afkomstig is uit Dierenpark Wissel in Epe, waar in maart een aantal zeldzame dwergapen werden gestolen. ‘Wij verbinden er geen verdere conclusies aan,’ vertelt een woordvoerder van het park.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.