nederland

FBI onderzoekt dreiging schietpartij scholen Leiden

Door Arne Hankel - 22 april 2013

De politie uit Zürich heeft de Nederlandse politie getipt over de dreiging van een schietpartij op een school in Leiden. Omdat het bericht over de schoolshooting op de Amerikaanse site 4chan.org was geplaatst, is er ook contact geweest met de Amerikaanse federale recherche FBI

 

De ongeveer twintig mbo- en middelbare scholen in Leiden zijn maandag gesloten. Het gaat om duizenden leerlingen. Ook op een middelbare school in het Oegstgeest is maandag geen les. De politie postte maandag vroeg al bij de gesloten Leidse scholen.

Groot alarm

Het besluit om de deuren gesloten te houden, namen de schoolleiders zondagavond na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie. De politie sloeg groot alarm na een dreiging op internet van een mogelijke schoolshooting op korte termijn.

Omdat het onduidelijk was welke school het doelwit zou zijn, werd besloten om alle mbo- en middelbare scholen tijdelijk te sluiten. De leerlingen zijn veelal per mail en sms gewaarschuwd dat de scholen maandag dicht zijn.

Dichtblijven

De bestuurders van de gesloten scholen komen maandag in de loop van de dag weer bijeen. Dan nemen zij een besluit of de scholen dinsdag opnieuw dicht blijven of dat ze weer open kunnen.

Veel zal afhangen van het verloop van het onderzoek naar de dreiging, zei burgemeester Henri Lenferink.

De Algemene Onderwijsbond noemt de sluiting van de scholen een rigoureuze maatregel, maar staat helemaal achter het besluit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.