nederland

Geen extra veiligheidsmaatregelen 30 april na ‘Boston’

Door Jelte Wiersma - 16 april 2013

De aanslagen tijdens de marathon in Boston leiden niet tot extra veiligheidsmaatregelen op 30 april tijdens de troonswisseling in Amsterdam. Ondanks de aanslagen in de Amerikaanse stad moet 30 april in Amsterdam een ‘open, feestelijk, ongestoord en veilig’ feest worden.

Dat zei burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) dinsdag tijdens een persconferentie over de inhuldiging.

Medeleven

Van der Laan zei wel dat de ontwikkelingen in de Amerikaanse stad op de voet worden gevolgd. Vooral de identiteit van de daders heeft de bijzondere interesse van degenen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in de hoofdstad tijdens het volksfeest.

Van der Laan betuigde tijdens de persconferentie zijn medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers van de explosies in Boston.

Gewelddadige eenlingen

Volgens de burgemeester worden potentieel gewelddadige eenlingen in de gaten gehouden. Het gaat daarbij om mensen zoals de zogenoemde Damschreeuwer. Wat dat in de praktijk betekende wilde Van der Laan niet zeggen.

Verder worden bewoners gescreend langs de route die hoogwaardigheidsbekleders en gasten van en naar het paleis zullen afleggen. Het gaat daarbij vooral om de Nieuwezijds Voorburgwal en het Spui. In totaal worden vijfduizend personen met bussen vervoerd.

Ajax kampioen

De burgemeester zei aan ‘risicobeheersing’ te doen en niet op voorhand risico’s te kunnen uitsluiten. Er liggen draaiboeken klaar voor 22 uiteenlopende mogelijke scenario’s. De politie zal bezoekers niet preventief fouilleren.

Mocht de Amsterdamse voetbalclub Ajax de landstitel behalen in de Eredivisie, dan zal de club niet voor 30 april worden gehuldigd, zei Van der Laan. ‘In theorie zou dit al op 27 april kunnen, maar dat is niet te doen voor de politie,’ aldus de burgemeester.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.