nederland

Gemeente Amsterdam onderzoekt scenario’s inhuldigingsfile

Door Abigail Kennedy - 15 april 2013

De gemeente Amsterdam maakt zich op voor een ‘file’ aan inhuldigingen. Met de op stapel staande festiviteiten rond de inhuldiging van koning Willem-Alexander moet de stad ook het kampioensfeest van Ajax nog ergens kwijt.

De landstitel lijkt voor de Amsterdammers vrijwel zeker na de 2-3-overwinning van zondag op PSV.

Als Ajax de komende wedstrijden blijft winnen, dan wordt de ploeg uiterlijk op 5 mei kampioen. Het feest valt dan samen met het bevrijdingsfestival in de hoofdstad.

Troonsbestijging

Maar als concurrenten Vitesse, Feyenoord en PSV punten verspelen, kan Ajax al op 27 april de kampioensschaal binnenhalen.

Ook dit lijkt geen rooskleurig scenario voor de gemeente Amsterdam te zijn, gelet op de festiviteiten rond de abdicatie van koningin Beatrix en de troonsbestijging van haar zoon op 30 april.

Alle opties open

‘Op dit moment evalueren wij alle opties samen met Ajax, de supportersvereniging en de politie,’ zegt woordvoerder van de gemeente Bartho Boer tegen elsevier.nl.

De gemeente weet niet of het kampioensfeest vlak voor de troonswisseling wel haalbaar is voor de stad. ‘Of het problemen op gaat leveren, bekijken we nu. Maar laat de jongens het eerst maar op het veld waarmaken,’ zegt Boer.

Arena

Vanwege de drukke planning in het centrum zal het evenement, net als vorig jaar, waarschijnlijk plaatshebben in de buurt van de Arena.

Toen kwamen, op voorstel van burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) ongeveer 50.000 Ajax-fans opdagen bij de huldiging pal naast het voetbalstadion. Eerdere jaren werden de spelers gehuldigd op het Leidseplein in de binnenstad, maar dat liep vaak flink uit de hand.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.