nederland

Grote matpartij Hells Angels en No Surrender op de Wallen

Door Gerlof Leistra - 12 april 2013

Bij een vechtpartij tussen leden van de motorclubs No Surrender en de Hells Angels op de Wallen in Amsterdam is op Eerste Paasdag een man zwaargewond geraakt. Naar verluidt een Hells Angel.

Er zijn zeven mannen aangehouden, bevestigt het Openbaar Ministerie vanmorgen tegen Elsevier. ‘Ze zijn later weer heengezonden. Het onderzoek loopt nog.’ Het gaat om leden van de twee rivaliserende motorclubs.

De gewelddadige confrontatie had ’s avonds plaats in café Excalibur op de Oudezijds Achterburgwal. De kroeg is van een bekende Hells Angel.

Big Willem

Tot 2004 was het café van de gevallen president Big Willem. Hij werd uit de club gegooid, nadat bleek dat hij een plan om Willem Holleeder uit de weg te ruimen voor zijn kameraden had verzwegen.

Aanleiding voor de vechtpartij op de Wallen was de mishandeling tijdens een evenement een dag eerder van een lid van No Surrender door een aantal Angels. De dag daarna gingen zijn vrienden verhaal halen in Excalibur.

Machtsstrijd

Achter de schermen voeren de Hells Angels en de begin dit jaar opgerichte motorclub No Surrender een machtsstrijd. De club is opgericht door Klaas Otto, voormalig lid van Satudarah mc. Tot voor kort zaten ook de bekende Amsterdamse crimineel Willem Holleeder en vechtsporter Dick Vrij bij de club, maar zij zijn er twee weken geleden uitgestapt. Holleeder zou volgens diens advocaat niet ‘het motorgevoel’ hebben.

Bikerwar

Big Willem is bezig president te worden van de afdeling van No Surrender in Amsterdam, bevestigt een goed ingevoerde bron. ‘Het kan zelfs zo zijn dat hij het al is.’

De politie vreest een oorlog (bikerwar) tussen de Hells Angels, Satudarah en No Surrender. Vorig jaar is een offensief ingezet om de clubs het leven zuur te maken. Aan de lopende band worden invallen gedaan in clubhuizen en bij leden thuis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.