nederland

Hof veroordeelt Robert Mikelsons tot 19 jaar en tbs

26 april 2013

Pedofiel Robert Mikelsons is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot 19 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor misbruik van tientallen zeer jonge kinderen. Dat is een jaar langer dan de celstraf die de rechtbank vorig jaar oplegde.

Dat oordeelt het gerechtshof in Amsterdam vrijdag. Zijn partner Richard van Olffen krijgt 4,5 jaar cel, anderhalf jaar korter dan de rechter eerder oplegde. Hij komt dit jaar nog voor Kerst vrij.

Amsterdamse zedenzaak

Mikelsons werd vorig jaar veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het misbruiken van 67 zeer jonge kinderen. De pedofiel ging in hoger beroep, omdat hij vond dat de rechtszaak oneerlijk is verlopen. Het Hof erkent dat er fouten zijn gemaakt, maar oordeelt dat het bewijs nog steeds geldig is.

Het is ongebruikelijk dat er in hoger beroep een hogere straf wordt opgelegd.

Mikelsons heeft het misbruik en het maken van kinderporno bekend. Zijn advocaten vinden dat hij daarvoor strafvermindering verdient. De pedofiel wilde ook sneller starten met zijn psychologische behandeling. Deskundigen oordeelden dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is.

Recht aan de samenleving

Het Openbaar Ministerie (OM) ging ook in beroep en eiste juist een langere celstraf. De maximale straf (twintig jaar en tbs) zou meer recht doen aan de slachtoffers en de samenleving. Mikelsons heeft volgens het OM grote schade aangericht en zijn eigen seksuele gevoelens altijd voorrang gegevens boven de belangen van de kinderen.

Tegen Mikelsons partner Richard van Olffen werd twaalf jaar cel geëist. De medeplichtige kreeg vorig jaar zes jaar celstraf opgelegd, maar krijgt nu 4,5 jaar gevangenisstraf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.