nederland

Jeugddetentie en -tbs voor moord op Turks meisje Sehriban

Door Servaas van der Laan - 25 april 2013

Twee Rotterdamse jongens van zestien en vijftien jaar zijn veroordeeld tot jeugddetentie met een duur van respectievelijk twaalf en tien maanden voor de moord op het zeventienjarige meisje Sehriban Akpinar. Ook zullen de jongens na hun straf minimaal drie jaar in een inrichting worden geplaatst.

Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald.

De rechter zei geschrokken te zijn van de berekenende manier waarop de jonge moordenaars de dagen voor de moord te werk zijn gegaan. Zo werd een uitgebreid plan de campagne gemaakt door de jongens waarin werd beschreven hoe ze het meisje naar het Sparta-stadion zouden lokken, haar daar zouden beroven, verkrachten en doodsteken terwijl een van de jongens alles met een iPhone zou filmen.

Zwarste straf

De oudste jongen, de toen vijftienjarige Ismael, heeft de zwaarste straf gekregen omdat van hem kan worden bewezen dat hij de wurg- en steekhandelingen heeft verricht.

Hij krijgt de in Nederland maximale jeugdstraf van twaalf maanden jeugddetentie met aftrek van voorarrest. Als zijn gevangenisstraf in augustus afloopt, zal hij in een inrichting geplaatst voor minimaal drie jaar. Als hij geen verbetering toont kan de opsluiting worden verlengd tot een maximum van zeven jaar.

Jeugd-tbs

De toen veertienjarige Ertan krijgt jeugddetentie met een duur van tien maanden. Ook hij zal minimaal drie jaar jeugd-tbs moeten ondergaan. Een derde jongen, ook veertien jaar op het moment van de moord, maakte zich uit de voeten toen het meisje werd vermoord, maar had wel het moordwapen geleverd en haar telefoons meegenomen. Hij krijgt twaalf maanden jeugddetentie waarvan twee voorwaardelijk en twee jaar jeugd-tbs.

Het lichaam van de zeventienjarige Sehriban werd op 9 augustus vorig jaar gevonden in de bosjes bij de Horvathweg in het westen van Rotterdam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.