nederland

Jongen krijgt verplicht les na antisemitische uitspraken

Door Shari Deira - 12 april 2013

De Turkse jongen die in een NTR-programma antisemitische uitspraken heeft gedaan, krijgt een zogeheten educatieve straf. ‘Deze uitlatingen zijn volstrekt onaanvaardbaar en hebben veel maatschappelijke beroering veroorzaakt.’

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag laten weten. De jongen heeft meermalen antisemitische uitlatingen gedaan.

Materie

Het OM biedt de jongen een educatieve straf aan. Hij moet zich samen met organisaties die zich bezighouden met bestrijding van antisemitisme verdiepen in deze materie.

De jongen, die nog minderjarig is, zou al snel hebben erkend dat zijn uitlatingen onaanvaardbaar zijn en hij heeft zijn excuses aangeboden. Mede gelet op zijn leeftijd hoeft de jongen niet voor de rechter te verschijnen, maar kiest het OM voor een strafbeschikking.

De jongen heeft veertien dagen de tijd om op het voorstel te reageren. Als hij de beschikking niet accepteert, komt de zaak alsnog voor de rechter.

Reacties

De zaak tegen de andere drie jongens die ook waren te zien in het programma is geseponeerd. Zij hebben geen strafbare uitlatingen gedaan, oordeelt het OM. Ook de zaak tegen de huiswerkbegeleider uit de bewuste uitzending is geseponeerd.

Het optreden van de jongeren in het programma Onbevoegd Gezag leidde tot veel geschokte reacties. De jongeren keurden de Holocaust goed en zeiden joden te haten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.