nederland

Koningin Beatrix ziet cadeau van burgers niet zitten

Door Kelly van Alphen - 04 april 2013

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) stelt een burgerinitiatief voor een nationaal afscheidscadeau voor koningin Beatrix niet op prijs. Crowdfundingplatform Fundee lanceerde woensdag een website waarop Nederlanders gevraagd wordt een euro te doneren via een sms’je.

Dat meldt RTL Nieuws donderdag.

‘Stabiele factor’

Op de site www.1eurovoorbeatrix.nl staat dat de koningin het cadeau verdient om de vorstin ‘in soms roerige tijden jarenlang een stabiele en verbindende factor was voor Nederland’.

Van de totale opbrengst van de donaties wordt een afscheidscadeau voor de koningin gekocht dat op de dag van de troonwisseling zal worden aangeboden. Wat voor cadeau het precies wordt, zal later door de donateurs worden bepaald.

Geen groot cadeau

Eerder liet de koningin weten een geschenk van de staat niet passend te vinden in deze economisch moeilijke tijden. De RVD herhaalt dit standpunt en laat weten dat er vooral waarde wordt gehecht een enthousiaste deelname aan de activiteiten georganiseerd door het Nationaal Comité Inhuldiging.

Een woordvoerder van Fundee zegt dat de organisatie niet de ambitie heeft om koningin Beatrix een groot cadeau aan te bieden.

‘Het moet gewoon een leuk cadeau zijn, dat we in samenspraak met de donateurs en de koningin uitkiezen. En anders kiezen we een goed doel waar we het bedrag aan kunnen schenken.’

Of de RVD stappen zal ondernemen tegen de site is nog niet bekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.