nederland

Koningin: keuze voor Claus wellicht beste beslissing

Door Shari Deira - 29 april 2013

Koningin Beatrix heeft maandag voor de laatste keer het Nederlandse volk toegesproken als staatshoofd. Zij dankte de bevolking nogmaals voor de steun tijdens de afgelopen jaren.

De toespraak was eerder al opgenomen in paleis Huis ten Bosch. Koningin Beatrix is maandagavond in het Rijksmuseum voor een afscheidsdiner.

Partijen

De Koningin zei tijdens haar toespraak dat een goede Koning kan bijdragen aan respect voor de democratie en ‘zelfontplooiing van alle bevolkingsgroepen’. Koning Willem-Alexander zal boven de partijen staan en de ‘innemende Máxima’ zal daarbij een bijzondere rol vervullen.

‘De vervulling van deze opdracht is gericht op een gemeenschap waarin mensen zich verbonden voelen. Tijdens deze 33 jaar heb ik tal van landgenoten mogen ontmoeten die zich voor medemensen inzetten, zich betrokken tonen en hun beste krachten willen geven voor ons land.’

Beatrix stond ook stil bij haar echtgenoot prins Claus. Ze benadrukte dat hij ‘bijzonder veel’ voor haar heeft betekend. ‘Wellicht zal de geschiedenis uitwijzen dat de keuze voor deze echtgenoot mijn beste beslissing is geweest.’

Afscheid

Bij het neerleggen van haar taken wordt de Koningin vervuld door gevoelens van diepe dankbaarheid. ‘Graag wil ik u allen bij dit afscheid laten weten dat uw aanhankelijkheid mij draagkracht heeft gegeven. Ook in de toekomst zal uw blijvende nabijheid mij steeds tot steun zijn.’

Koningin Beatrix besloot haar toespraak met woorden voor haar opvolger Willem-Alexander. ‘Ik ben ervan overtuigd dat Willem-Alexander zich in getrouwe toewijding zal inzetten voor alles wat een goed Koning verschuldigd is te doen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.