nederland

Koninginnenacht in grote steden: eerste arrestaties verricht

Door Shari Deira - 29 april 2013

De grote steden zijn volgelopen met Nederlanders die Koninginnenacht willen vieren. De feestelijkheden begonnen gemoedelijk, maar de eerste arrestaties zijn inmiddels verricht

In Amsterdam had eerder op de avond een vechtpartij plaats op de Brouwersgracht waarvoor vijftien arrestaties zijn verricht. Daar ontstond ruzie over een plaats op de vrijmarkt.

Feestvierders

Verder is het ‘gezellig druk’ in de hoofdstad, laat de politie weten aan persbureau Novum. Het is vooral druk bij het Rijksmuseum, waar het afscheidsdiner van koningin Beatrix plaatsheeft. Ook in de buurt van de Dam, waar dinsdag de Inhuldiging is, zijn veel toeschouwers.

De politie heeft tientallen arrestaties verricht voor onder meer dronkenschap, overlast en vernieling. Volgens de politie gaat het om lichte vergrijpen, geen ‘zware overtredingen’.

Tot 01.00 uur zijn op ongeveer vijftig plekken in het centrum muziekoptredens en andere activiteiten. Dinsdagavond is er ook een Koningsnacht in de stad.

Gewond

In Den Haag zijn ongeveer tienduizend mensen naar de feestelijkheden gekomen, meldt een politiewoordvoerder. Jaarlijks komen veel feestvierders af op de traditionele Koninginnenach. Het is vooral druk op de Grote Markt. De politie heeft het gebied daarom afgesloten.

Op de vrijmarkt in Utrecht is iemand ernstig gewond geraakt door een steekvlam uit een gasfles. Dit gebeurde bij een kraam aan de Breestraat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.