nederland

Koningspaar wil vingers niet branden aan Koningslied

Door Carla Joosten - 23 april 2013

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima branden hun vingers niet aan de commotie over het Koningslied. Ze hopen vooral dat ze volgende week dinsdagavond om half acht mooi worden toegezongen.

Dit liet het koninklijk paar dinsdag blijken in een gesprek met verslaggevers die het Koninklijk Huis coveren.

Het koningslied valt onder de verantwoordelijkheid van het Nationaal Comité Inhuldiging (strikt genomen onder de Ministerraad). En daar laten de prins en de prinses de verantwoordelijkheid graag.

Controverse

Het paar vindt het wel jammer dat er een controverse is ontstaan over iets dat juist eenheid zou moeten uitdrukken.  Maar prins Willem-Alexander relativeerde de ophef door zich hardop af te vragen welke koning zeven koningsliederen heeft.

Over de dreigementen die op sociale media verschenen, liet het paar zich niet uit. En de satire naar aanleiding van het interview hoort volgens de prins bij Nederland.

Positieve reacties

Het koninklijk paar is na het televisie-interview van vorige week bedolven onder de positieve reacties. Zelf waren ze ook tevreden met het resultaat. Het was precies het open gesprek geworden dat ze voor ogen hadden gehad.

Als ze het hadden verknald zou het ook zo voor decennia in het collectieve geheugen blijven, maar ze zijn blij dat het tegendeel het geval was.

Voor de inhuldigingsplechtigheid van 30 april hebben de twee gezonde zenuwen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.