nederland

Landbouworganisatie waarschuwt voor schade door wolven

Door Laurens Bluekens - 17 april 2013

De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) in Drenthe waarschuwt voor de schade die wolven kunnen aanrichten bij veeboeren, schaapskuddes en kippenboeren. Dat gebeurt na een bericht van Natuurmonumenten dat de wolf zijn rentree maakt in Nederland.

Natuurmonumenten ziet de wolf als een verrijking voor de Nederlandse natuur, maar voorzitter Arend Steenbergen van de LTO hamert op de schade die de rentree tot gevolg kan hebben: ‘Het kan niet zo zijn dat onze leden daarvoor moeten opdraaien.’

Afschieten

Steenbergen zegt dat leden van de LTO wolven moeten terugjagen of afschieten als de dieren te veel schade veroorzaken.

Ook eist hij van de provincie Drenthe een plan van aanpak voor het beheer van de wolven, net zoals dat er voor groot wild is.

Gespot

Vorige week nog werd in het Duitse Meppen bij Emmen, op nog geen twintig kilometer van de grens, een zwervende wolf gespot op een militair oefenterrein. Met een ‘fotoval’ werd het dier op de gevoelige plaat vastgelegd.

In 2011 zagen mensen wolven in Duiven en op de Veluwe, maar toen ontbrak dit soort bewijs. Eind negentiende eeuw werd er in Nederland voor het laatst een wolf gezien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.