nederland

Minister Bussemaker wil ‘pretstudies’ mbo sluiten

Door Shari Deira - 15 april 2013

Studies op het middelbaar beroepsonderwijs die jongeren opleiden tot een beroep waarnaar weinig vraag is, moeten verdwijnen. Als scholen deze ‘pretstudies’ niet zelf schrappen, grijpt minister Jet Bussemaker (PvdA, Onderwijs) in.

Dat schrijft Bussemaker maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De minister wil op deze manier voorkomen dat jongeren worden opgeleid tot gediplomeerd werkloze.

Dierverzorging

Volgens Bussemaker volgen duizenden jongeren een opleiding die onvoldoende aansluit op de arbeidsmarkt. Zo zit te veel opgeleid winkelpersoneel thuis zonder werk. Ook jongeren die de opleiding dierverzorging hebben afgerond, komen moeilijk aan een baan.

‘Probleem is dat we aan de ene kant studenten hebben die een opleiding doen waar de werkloosheid hoog is. (…) En aan de andere kant hebben we sectoren waar we zitten te springen om mensen, onder anderen techniek,’ zegt Bussemaker tegen RTL Nieuws.

Werkloosheid

Bussemaker wil dat mbo-scholen jongeren beter voorlichten over hun kansen op de arbeidsmarkt.

Het kabinet heeft onlangs 50 miljoen euro uitgetrokken om werkloosheid onder jongeren te bestrijden. Daarvan is 25 miljoen euro bedoeld om jongeren die al een mbo-opleiding hebben afgerond, een andere opleiding erbij te laten doen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.