nederland

Minister Kamp terughoudend over voordelen schaliegas

Door Shari Deira - 17 april 2013

Minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) is terughoudend over het mogelijke belang van schaliegas in Nederland. De productie zal hooguit een paar procent bedragen van de huidige conventionele aardgasproductie.

Dat zegt Kamp woensdag in een interview met de Volkskrant. Hij probeert de hooggespannen verwachtingen van sommige partijen over schaliegas te temperen.

Schatkist

Kamp schat dat er jaarlijks 2 à 4 miljard kubieke meter schaliegas uit de Nederlandse bodem kan worden gewonnen. Dat is hooguit 5 procent van wat er nu uit Slochteren en andere velden wordt gehaald.

Het zou de schatkist een paar honderd miljoen euro per jaar kunnen opleveren, terwijl de overheid aan klassiek aardgas in 2011 nog ruim 12 miljard euro verdiende, zegt de minister. Kamp wijst op nog meer obstakels die het winnen van schaliegas met zich meebrengt.

‘Voor schaliegas heb je veel meer putten nodig en dus meer boortorens. Daar heb je in een dichtbevolkt land rekening mee te houden. Daarnaast is de winningstechniek anders, met het mogelijke risico van milieuvervuiling.’

Grondwater

Kamp zegt verder dat hij niet tegen het winnen van schaliegas is. Het gas zou toch interessant kunnen zijn voor de petrochemische industrie.

Grote bierbouwers als Heineken, Grolsch en Bavaria zijn tegen de winning van schaliegas zolang niet bewezen is dat het Nederlandse grondwater onaangetast blijft. Ook waterleidingbedrijf Vitens waarschuwde vorige week dat het drinkwater beschadigd zou kunnen raken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.