nederland

Minister Schippers: ‘3 procent is een willekeurig getal’

Door Annemarie van Ulden - 13 april 2013

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD) relativeert de 3 procentsnorm. In een interview met het Algemeen Dagblad zaterdag noemt ze 3 procent ‘een willekeurig getal’.

De EU-afspraak dat het begrotingstekort van lidstaten maximaal 3 procent mag zijn van het bruto binnenlands product wil minister Schippers niet loslaten, maar de getallen luisteren volgens haar niet zo nauw.

Huishoudboekje

‘Ik ben niet de politiek in gegaan voor die 3 procent. We moeten het land klaar maken voor de toekomst. Het huishoudboekje op orde brengen, is daarbij een voorwaarde. Of dat precies 3 procent moet zijn, 2,9 of 3,2 procent, dat zijn voor mij willekeurige getallen.’

Ze zegt niet op de winkel te willen passen en alleen te zorgen dat Nederland onder de 3 procent blijft. Dan is er voor haar ‘niets te halen’.

Bezuinigingen

Minister Schippers reageert op het sociaal akkoord dat het kabinet afgelopen donderdag heeft gesloten met vakbonden en werkgevers. De geplande extra bezuinigingen van 4,3 miljard euro om aan de 3 procentsnorm te kunnen voldoen, zijn geschrapt.

Het kabinet hoopt dat de economie aantrekt en de extra bezuinigingen niet meer nodig zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.