nederland

Mogelijk Spaans hondenvlees verwerkt in gehaktballen

Door Shari Deira - 04 april 2013

Na het paardenvleesschandaal is er opnieuw paniek ontstaan over vlees. Spaanse autoriteiten zijn een uitgebreid onderzoek gestart naar de verwerking van honden- en kattenvlees in gehaktballen.

Volgens De Telegraaf gaat het om vlees- en botresten. In het onderzoek van de Spaanse Guardia Civil is ook een link gelegd met een onlangs opgedoekte vleesgroothandel uit Amsterdam.

Slachtvergoeding

Vorig jaar alarmeerde Olga Costa, eigenaar van een dierenasiel, de Guardia Civil na diverse klachten over een bedrijf uit Pontevedra vlak bij havenstad Vigo.

‘De firma in kwestie haalde in ruil voor een redelijke slachtvergoeding overleden huisdieren op bij mensen thuis. Wanneer de eigenaar van zo’n beestje nog even afscheid wilde nemen, dan werd hem bot de deur gewezen,’ zegt Costa.

Netwerk

Er zijn inmiddels elf verdachten opgepakt die hun vleesproducten, met daarin hondenvlees, verkochten aan een netwerk van 42 bedrijven in onder meer Valencia, Murcia en Salamanca. Ook zouden zij jarenlang hondenvlees hebben geëxporteerd naar Nederland en Portugal.

De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit heeft nog geen officiële melding over hondenvlees in Nederlandse producten gehad, maar verneemt wel steeds meer berichten hierover.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.