nederland

Moszkowicz: schrapping is buitengewoon disproportioneel

Door Servaas van der Laan - 23 april 2013

De beslissing van het Hof van Discipline om Bram Moszkowicz van het tableau te schrappen is buitengewoon disproportioneel en politiek gemotiveerd. Een lichtere straf was op zijn plaats geweest.

Dat zei Bram Moszkowicz dinsdagavond bij Pauw & Witteman.

‘Ik heb fouten gemaakt, dat geef ik toe,’ zei Moszkowicz. ‘Een schorsing was op zijn plaats geweest, maar schrapping was buiten elke proportie.’ Ook zei hij het onbeschoft te vinden dat het hof niet eens de moeite nam om hem te begroeten.

Politieke redenen

De voormalige strafpleiter zegt zijn bedenkingen te hebben bij de motieven van het Hof om hem uit het ambt te zetten. Moszkowicz sloot zich aan bij het argument van collega Gerard Spong dat het Hof hem heeft gebruikt om aan de overheid te laten zien dat de advocatuur prima zelf schoon schip kan maken.

Volgens Moszkowicz heeft hij wel degelijk geprobeerd om het leven te beteren. Zo zou hij zijn kwitanties hebben gewijzigd, wel geld terug hebben betaald en naar cursus zijn gegaan.

Geen terugkeer

Een terugkeer in de advocatuur sluit de voormalige topadvocaat uit. ‘Er zijn mensen in dit metier die ik niet meer wens tegen te komen.’

Een verwachte clash tussen Moszkowicz en de ook aanwezige Maarten van Rossem bleef uit. Het tegenovergestelde was het geval. De heren waren uiterst vriendelijk en complimenteus naar elkaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.