nederland

Nederland tweede op Europese ranglijst: 52 uur in de file

Door Shari Deira - 24 april 2013

Nederlandse automobilisten stonden vorig jaar gemiddeld 52 uur in de file. Nederland was daarmee tweede op Europese ranglijst voor file-uren. In Rotterdam was het aantal file-uren met 71 het hoogst.

Dat blijkt een onderzoek van big data technologiebedrijf Inrix. Het gemiddelde aantal file-uren is vorig jaar wel gedaald ten opzichte van 2011. Toen stonden automobilisten in Nederland nog 61 uur in de file.

Crisis

België staat op nummer-1 op de ranglijst met een gemiddeld aantal file-uren van 59. Het aantal files zal naar verwachting ook dit jaar afnemen als gevolg van de economische crisis en de stijgende werkloosheid.

Drukke steden voor automobilisten in Nederland zijn naast Rotterdam, Utrecht (61 uur), Amsterdam (60 uur), Den Haag (51 uur) en Eindhoven (43 uur).

Wegen

Uit de cijfers blijkt dat het aantal files het meest afneemt in de landen waar de crisis het hardst toeslaat. ‘Er is altijd een sterk verband geweest tussen de economische toestand en het aantal files op wegen,’ zegt Inrix-directeur Bryan Mistele.

Rijkswaterstaat meldde in juni vorig jaar al dat het aantal files in Nederland afneemt. Het verkeer zou beter doorstromen onder meer doordat veel wegen zijn verbreed en vluchtstroken zijn omgebouwd tot spitsstroken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.