nederland

NVWA: geen hondenvlees in etenswaren uit Spanje

Door Kelly van Alphen - 05 april 2013

Er zijn geen aanwijzingen dat er honden- of kattenvlees zit in producten die vanuit Spanje naar Nederland zijn geïmporteerd. De Spaanse voedselwaakhond heeft dit bevestigd na eerdere berichtgeving over hondenvlees.

Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag aan persbureau Novum.

Aanwijzingen

De Telegraaf meldde donderdag dat er mogelijk honden- en kattenvlees uit Spanje verwerkt zou zijn in onder meer gehaktballetjes. Volgens de Spaanse voedselwaakhond zijn daar geen aanwijzingen voor.

In maart deden in Spanje berichten de ronde over hondenvlees in dierenvoeding. Daarover loopt momenteel een strafzaak. De voedselwaakhond ziet echter geen link met Nederland en heeft ook geen officiële melding gedaan over de zaak.

Geen onderzoek

De NVWA laat weten geen aanleiding te zien tot eigen onderzoek of handhavingsacties. ‘Wanneer er uit Spanje wel een officiële melding komt, gaan we naar vervolgstappen kijken,’ zegt een woordvoerder.

Volgens De Telegraaf trokken Spaanse instanties aan de bel over de verwerking van honden- en kattenvlees in dierenvoeding, maar ook in gehaktballetjes. Firma’s zouden geld bieden om overleden huisdieren thuis op te halen en ook asielen zouden worden benaderd.

Ook zou er een link zijn met een onlangs opgedoekte vleesgroothandel in Amsterdam en zou er jarenlang vlees naar Nederland zijn geëxporteerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.