nederland

OM niet in hoger beroep in zaak-Marianne Vaatstra

Door Shari Deira - 25 april 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat niet in beroep tegen de uitspraak in de zaak-Marianne Vaatstra. De straf viel lager uit dan de geëiste twintig jaar cel maar volgens het OM is het in belang van de nabestaande dat het dossier nu definitief wordt gesloten.

Dat heeft het OM donderdag bekendgemaakt. De familie Vaatstra heeft rust gekregen met deze uitspraak en legt zich neer bij het vonnis.

Zwijgen

De 45-jarige Jasper S. werd vorige week veroordeeld tot achttien jaar cel voor de verkrachting van en de moord op Marianne Vaatstra in 1999. Het OM eiste de maximale celstraf van twintig jaar.

De officier van justitie vond dat het jarenlange zwijgen van S. strafverhogend zou moeten zijn. De rechtbank in Leeuwarden nam dit punt echter niet mee in zijn uitspraak.

Moed

Met het besluit van het OM is de zaak mogelijk nog niet definitief gesloten. Jasper S. heeft tot twee weken na de uitspraak om in hoger beroep te gaan.

S. heeft tijdens een rechtszitting gezegd dat hij niet eerder de moed had om naar de politie te stappen. Op de avond van de moord dacht hij: ‘Jij bent voor mij.’ ‘Ik weet niet waar die gedachte vandaan kwam. Ik had die gedachte nooit eerder gehad en later ook nooit.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.