nederland

Omstreden mosliminternaten krijgen belastingvoordelen

Door Shari Deira - 11 april 2013

Een stichting in Amsterdam die omstreden mosliminternaten in de stad beheert, krijgt steun van de overheid. De organisatie heeft een zogeheten ANBI-status en hoeft daarom diverse belastingen niet te betalen.

Dat meldt De Telegraaf donderdag. Het gaat om de stichting Witboek, een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Voorwaarden

De stichting heeft sinds 2008 deze speciale status. Het ministerie van Financiën zegt dat de status pas wordt ingetrokken als blijkt dat de ANBI zich niet aan de voorwaarden houdt.

Stichting Witboek heeft banden met de omstreden Turkse Gülenbeweging, die streeft naar een samenleving volgens islamtisiche normen. Vorige week trad Witboek-bestuurder Köskal Gör af als Statenlid vanwege zijn band met de stichting.

Toezicht

Vanwege de ANBI-status hoeft de stichting geen belasting te betalen over giften, schenkingen en erfenissen. Ook zijn ze vrijgesteld van energiebelasting.

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) maakt zich zorgen op het toezicht op de ANBI’s. Vijftigduizend instellingen hebben deze status en elk jaar komen er duizenden bij. Volgens het CBF is de overheid niet in staat om de dubieuze organisaties eruit te pikken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.