nederland

Opnieuw prostituees op straat na sluiting seksboten

Door Annemarie van Ulden - 29 april 2013

Deze week sluiten opnieuw zes seksboten in Utrecht. Volgens de gemeente is er sprake van mensenhandel, gebrek aan toezicht en verstoring van de openbare orde. Door de sluiting komen 36 prostituees op straat te staan.

Eerder deze maand trok de gemeente al de vergunningen van twee andere exploitanten van seksboten in. Daardoor raakte 48 vrouwen hun werkplek kwijt.

Spoorloos

Na de eerdere sluiting zouden zes prostituees spoorloos zijn verdwenen.

Dit keer hebben de vrouwen die op de boten werken een brief in verschillende talen ontvangen, waarin de sluiting wordt aangekondigd en waarin staat waar ze eventueel hulp kunnen krijgen.

Controle

De sluiting van de seksboten aan het Zandpad in Utrecht is een gevolg van het beleid van politie en justitie in de stad om problemen in de prostitutie effectiever aan te pakken.

Er worden intensievere controles uitgevoerd, de werkregels zijn aangescherpt en een registratie van iedere prostituee is verplicht.

Mensenhandel

Eerder dit jaar bleek uit een evaluatie van het beleid en uit gesprekken met prostituees dat exploitanten van de boten aan het Zandpad zich schuldig maken aan mensenhandel.

Als de zes boten donderdag dicht zijn, is volgens de gemeente 30 procent van de werkruimtes aan het Zandpad dicht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.