nederland

Ouders boos op AIVD: wel sprake van ronselaars voor Syrië

Door Shari Deira - 18 april 2013

Ouders van Nederlandse jongeren die in Syrië vechten tegen het regime zijn boos op de AIVD. De inlichtingendienst beweert dat er in Nederland geen organisaties zijn die jongeren ronselen voor de strijd tegen president Bashar al-Assad.

Volgens de ouders klopt de bewering van de AIVD niet. Er is al diverse keren aangifte gedaan tegen mannen die Nederlandse jongeren ‘hersenspoelen’ en ‘ophitsen’ om in Syrië te vechten, meldt de Volkskrant donderdag.

Aangifte

De ouders hebben al drie keer aangifte gedaan tegen Murat Ö., een Turk die al sinds 2001 als ronselaar in beeld is bij de AIVD. Ook tegen Azedine C., die actief is in de radicale groepering Behind Bars, is een aantal keer aangifte gedaan.

Dinsdag meldde de AIVD geen aanwijzingen te hebben dat moslimorganisaties jongeren rekruteren in Nederland. Wel is bekend dat tientallen Nederlanders in Syrië zijn om te vechten maar zij worden daarvoor niet betaald.

Ticket

Ouders van jongeren die in Syrië zijn, voelen zich niet serieus genomen door de dienst. ‘Eigenlijk zegt de AIVD dat we leugenaars zijn,’ zegt een schoonzus van een Marokkaanse Nederlander die in maart met twee vrienden naar Syrië ging.

Haar zwager verliet het huis met alleen zijn paspoort op zak en wat kleren. Hij zou geen geld hebben voor een ticket. ‘Wie heeft hun reis betaald?’ vraagt de vrouw zich af.

De AIVD laat weten het fenomeen ronselen serieus te nemen, maar de dienst zegt het ‘klassieke georganiseerde ronselen’ niet te zien. Daarbij worden mensen onder druk gezet of worden zij betaald.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.