nederland

Poetin in Nederland: homoprotesten en druk op Rutte

Door Annemarie van Ulden - 08 april 2013

De Russische president Vladimir Poetin brengt vandaag een eendaags bezoek aan ons land, ter gelegenheid van vierhonderd jaar vriendschap tussen Nederland en Rusland. Zijn bezoek is omstreden in verband met de verslechterde mensenrechtensituatie in Rusland.

Gisteren was president Poetin op bezoek bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij uitte openlijk kritiek over de Russische invallen bij maatschappelijke organisaties.

Moeilijke onderwerpen

De nadruk van het bezoek aan Nederland ligt op de handelsrelatie met Rusland, maar Mark Rutte liet vrijdag weten ‘de moeilijke onderwerpen’ ook te zullen bespreken.

Eerder drong de Tweede Kamer er op aan dat de Russische leider wordt aangesproken op de verslechterde mensenrechtensituatie in het land.

Anti-homowet

Een van de meest omstreden plannen van de Russische president is de anti-homowet. Er zijn diverse protesten aangekondigd, zoals een groot protest van het COC, de belangenvereniging voor homo’s.

Het protest van het COC tegen de Russische anti-homowet zal maandagavond om 19.00 uur plaatshebben tegenover het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, waar president Poetin op dat moment dineert met koningin Beatrix.

Er hebben zich inmiddels meer dan drieduizend mensen aangemeld voor de demonstratie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.