nederland

Politie biedt excuses aan na arrestatie demonstrant Joanna

Door Shari Deira - 30 april 2013

Demonstrant Joanna van der Hoek van de Republikeinse protestgroep ‘Het is 2013’ is dinsdag opgepakt op de Dam in Amsterdam. Ze werd gearresteerd samen met medestander Hans Maessen van het Nieuw Republikeins Genootschap.

Van der Hoek hield tijdens de abdicatie van prinses Beatrix een bordje omhoog met de tekst ‘Ik ben geen onderdaan’.

Excuses

Van der Hoek en Maessen kregen eerst een waarschuwing om het gebied te verlaten, maar de twee gaven daar geen gehoor aan. Ze beriepen zich op het recht om te demonstreren. Op videobeelden van de NOS is te zien hoe de twee van de Dam worden verwijderd.

De politie in Amsterdam heeft inmiddels excuses aangeboden voor de arrestatie van de demonstranten. Ze worden teruggebracht naar het centrum van de hoofdstad.

Verjaardag

De 23-jarige Joanna van der Hoek werd in februari ook al een keer opgepakt toen ze bij het Beatrix Theater protesteerde. Leden van de koninklijke familie waren daar vanwege de 75e verjaardag van Beatrix.

Ze hield toen een bord omhoog met de tekst ‘Weg met de monarchie, het is 2013’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.