nederland

Politie houdt honderd gevaarlijke eenlingen in de gaten

Door Shari Deira - 19 april 2013

De politie houdt ongeveer honderd eenzame bedreigers in de gaten. Het gaat om zogenoemde ‘solistische bedreigers’ die mogelijk tot geweld kunnen overgaan.

Het Koninklijk Huis is het voornaamste doelwit, maar de bedreigers richten zich ook op politici, ambtenaren en rechters, meldt het AD vrijdag op basis van een onderzoeksrapport van de Universiteit van Tilburg.

Brieven

Het rapport is opgesteld in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Na de aanslag van Karst Tates op 30 april 2009 is een speciaal politieteam gevormd om gevaarlijke eenlingen beter in de gaten te kunnen houden.

De bedreigers sturen vaak warrige brieven waarin ze geweld aankondigen of doodsbedreigingen uiten, schrijft de krant. Enkelen sturen objecten naar hun doelwit, zoals bloemen, chocolade, beschadigde foto’s of een dode kat.

Uitzichtloos

Het gaat bijna altijd om mannen met een psychische stoornis. Voor twaalf bedreigers is een aanpak gestart om geweld te voorkomen.

‘De dreigers hebben een uitzichtloos bestaan en geven de Koningin of de politiek daar vaak de schuld van,’ zegt Stefan Bogaerts, hoogleraar forensische psychologie en victimologie aan de Universiteit van Tilburg. Volgens Bogaerts heeft deze groep een sterke behoefte aan zorg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.