nederland

Relatief rustig bij laatste Koninginnedag in Amsterdam

Door Servaas van der Laan - 30 april 2013

Een massale toestroom is Amsterdam op de dag van de inhuldiging bespaard gebleven. Op de laatste Koninginnedag zijn ongeveer 700.000 mensen afgekomen.

Dat heeft de politie bekendgemaakt op basis van een schatting.

Dat aantal is ongeveer gelijk aan het aantal van vorig jaar. De dag verliep verder naar omstandigheden orderlijk en zonder veel incidenten. ‘Het kan altijd beter, maar we zijn heel tevreden,’ zei een woordvoerder van de politie tegen de NOS.

Laat op gang

De activiteiten kwamen dit jaar wat later op gang dan gebruikelijk omdat veel mensen de inhuldiging eerst op tv bekeken.

De politie verrichte in totaal 65 arrestaties in de hoofdstad. Vorig jaar waren dat er 93. Aan het einde van de middag werden vier personen gearresteerd na een steekpartij bij Centraal Station. Een persoon is licht gewond naar het ziekenhuis gebracht. Ook werden arrestaties verricht na een steekpartij bij de Lijnbaansgracht.

Groot feest

De dag is voor de nieuwe koning na een druk programma tot een einde gekomen. Na een vaartocht was er een groot feest bij ’t IJ. Koning Willem-Alexander maakte een spontane stop en klom samen met de drie prinsesjes bij dj Armin Van Buuren het podium op. Hierna was er nog een slotfeest waar premier Mark Rutte (VVD) het koninklijke paar toesprak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.