nederland

Spong: Opstelten straft critici Koning onevenredig hard

Door Servaas van der Laan - 22 april 2013

‘Law & Order-freak’ Ivo Opstelten (Justitie, VVD) zal ervoor zorgen dat er op 30 april hard wordt opgetreden tegen mensen die het koninklijke feest in Amsterdam zullen verstoren. De minister zal op die dag het verbod op majesteitsschennis naar hartelust inzetten.

Met die waarschuwing kwam strafrechtadvocaat Gerard Spong maandagavond bij Pauw en Witteman.

‘Meneer Opstelten is een man die zich laat gelden als een zogeheten law and order-freak,’ zei Spong. Volgens de strafpleiter kun je er vergif op innemen dat er op de dag van de inhuldiging onevenredig hard zal worden opgetreden tegen wie het Koninklijk Huis openlijk zal bekritiseren.

Schrapping majesteitsschennis

Spong schaart zich daarmee achter het voorstel van GroenLinks om het verbod op majesteitsschennis uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen.

Kamerlid Liesbeth van Tongeren zal de minister dinsdag vragen hoe het protest tegen de Koning op 30 april zal zijn geregeld. ‘Pak hem hard aan,’ zei Spong daarop die het verbod op majesteitsschennis een ‘discriminatoire strafbepaling’ noemde die de Koning onevenredig boven zijn ‘onderdanen’ plaatst.

Willem-Alexander mild

De aanstaande koning Willem-Alexander is zelf overigens een veel milder oordeel toegedaan over criticasters van het Koninklijk Huis.

‘Protesteren mag,’ zei de kroonprins onlangs in een interview, waarin hij aangaf dat de agent die een protesterend republikeins meisje had gearresteerd ‘een foutje heeft gemaakt’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.