nederland

‘Spookraadslid Amersfoort woont in Turkije’

Door Shari Deira - 08 april 2013

Het Amersfoortse raadslid Mustafa Özcan woont niet in Amersfoort, maar in Turkije. Hij is al ruim een jaar niet naar raadsvergaderingen geweest en reageert niet op telefoontjes en e-mails.

Dat zegt raadslid Ramón Smits Alvarez (PvdA) maandag tegen RTV Utrecht. Özcan vormt de eenmansfractie Lijst Özcan.

Achterban

De PvdA zegt sterke aanwijzingen te hebben dat het ‘spookraadslid’ in Turkije woont en niet in Nederland. ‘Ook zijn Turkse achterban weet niet waar hij is,’ zegt Smits Alvarez.

Özcan krijgt ondanks zijn afwezigheid elke maand 1.700 euro als raadslid. De Amersfoortse gemeenteraad vindt al langer dat het raadslid zijn functie moet neerleggen. Hij kan daartoe niet worden gedwongen, omdat hij democratisch is gekozen.

Contact

De gemeenteraad vindt dat zolang de raad niets aan de situatie kan doen, burgemeester Lucas Bolsius (CDA) alles op alles moet zetten om in contact te komen met Özcan.

Het raadslid overtreedt wel de regels als hij in Turkije woont. Raadsleden moeten namelijk wonen in de gemeente waarvoor ze in de raad zitten.

Özcan kwam in 2006 in de Amersfoortse gemeenteraad als raadslid voor GroenLinks. In februari vorig jaar stapte hij uit de fractie en ging hij verder als eenmansfractie. Ook als raadslid voor GroenLinks was Özcan vaak afwezig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.